2018. október 22., hétfő

Ludányi Bettina - Meghasadt Valóság

Köszönöm szépen a recenziós példányt az Álomgyárnak



Cím: Meghasadt Valóság
Író: Ludányi Bettina
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 297
Fülszöveg: Te mit tennél, ha a saját emlékeidben sem bízhatnál? 
Sophia Santillo látszólag nyugodt és egyhangú életet él Nápolyban, ám a felszín alatt megannyi szörnyű titkot őriz. A csontig hatoló fájdalom és rettenet még annyi év után is uralja életét. Egészen addig, amíg nem találkozik a sármos üzletemberrel, Nico Bellonival. Vajon a férfi méltó lesz rá, hogy a lány megossza vele riasztó múltját? 
Sophia biztos abban, hogy soha többé nem kell szembenéznie a szörnnyel, aki tönkretette az életét, ám egy telefonhívás minden reményét lerombolja: bántalmazója újra szabad. Hiába szentelt éveket arra, hogy feldolgozza a történteket, minden újra összeomlik körülötte. Főleg, miután fény derül a valódi igazságra. 

Ki a titokzatos szörnyeteg, és mi köze a lányhoz? Mi zajlik egy pszichopata fejében, és hogyan lesz egyáltalán valakiből gyilkos? Milyen mértékben befolyásolja a környezetünk, hogy mivé válunk? 

Ludányi Bettina legújabb regénye megmutatja, hogy nem hihetsz a szemednek és nem bízhatsz az emlékeidben. Egy izgalmakkal, titkokkal és kérdésekkel teli világba kalauzolja el az olvasót, ahol semmi sem valódi, semmi sem igaz. Csupán egy hazugság része. Egy meghasadt valóság. 
Húzd ki magad, szegd fel az állad és küzdj! Különben összetör a valóság.




Kritika: 

Borító: Egyedi dizájn, nagyon tetszik, hogy "két" borítót kapott, felkelti hamar az ember figyelmét, titokzatosságot sugall. A színek összhatása nem égeti ki a retinát, egyfajta lágyságot sugall, minden tiszteletem a borító tervezőnek és készítőnek.
Tartalom: Megismerhetünk egy lányt, aki távol él a szüleitől, egy antikváriumban dolgozik és van egy barátnője, akivel naponta talán egyszer beszél. A történet blog bejegyzésekből áll össze, amiket maga Sophia Santillo rögzít különböző időpontokban, elmeséli az olvasónak, hogy milyen fordulatos napja volt és ezzel magát is megkönnyebbíti a tehertől ami rajta van. Sophia élete megváltozik mikor Robertot el kell bújtatnia főnöke elől, mivel alaptalan vádat próbál rákenni. Sophia kiáll érte, maga se tudja miért, inkább csak sejti ezt. Onnantól fordulatos történések következnek, Nico egyre többször keresi Sophie társaságát, az olthatatlan láng ott vibrál köztük, de sok ideig igyekeznek tudomást se venni róla, egészen addig míg már nem kerülgethetik a forró kását. Viszont nem csillapodik a vágy, még azután se miután lerendezték szépen szólva a dolgokat. Eközben izgalmas dolgok történnek a háttérben, Sophia testvére "kiszabadul" a pszichiátriáról ahova a szüleik két évtizede bezárták, mivel veszélyesnek találták a lányra nézve. Nem szeretnék sokat mesélni, mivel ha tovább rizsázok olyan poént lövök le, amire érdemes várni. 

Vélemény: Egész egyszerűen meglepett az egész. Távol áll tőlem a pszicho - thriller minden formája, és még az sem segít ha van benne romantika, mert... őszintén, hogy a viharba lehet össze tenni a kettőt? De a Meghasadt Valóság tetszett, sokkal jobban féltem mikor utána olvastam, mivel az ifjúsági irodalom és a romantika inkább a zsánerem. Azzal, hogy ebbe bele vágtam, kiléptem a megszokott zónából és új környezetet térképeztem fel, olyat ahol gondolkodni kell, de még akkor se tudtam kifürkészni a végkifejletett. Ahhoz képest, hogy első pszicho - thriller könyv, amit olvastam, pozítivan csalódtam benne. Minden a helyén volt, a történések, a romantikus szál, a karakter fejlődés és  a meglepő fordulatok amik csak fűszerezték az amúgy is pattanásig feszülő hangulatot. Bevallom őszintén roppantul kíváncsi voltam a végére, egyre jobban gyarapodik az olyan könyvek listája ahol nem vagyok biztos a végében. Ludányi Bettina elhitette velem, hogy biztos vagyok a vég kifejletben, tudom ki a ludas, majd felkavarta az álló vizet és abban sem voltam már biztos, hogy higgyek - e abban amit olvasok. Izgalomba tartott, sokszor irigykedtem Sophiára amiért ilyen bátor, de volt esett mikor teljesen kiakasztott a makacsságával. Hűen ábrázolta a valóságot, mégis a végén ketté vágta az egészet, összegyűrte, a kukába dobta, hogy utána a szemembe röhögjön, hogy eddig hittem mindabban amit írt. Zseniális! Komolyan, aki ilyen merész vizekre evez, tud valamit, amiért csak tisztelni tudom. Vannak írók akinek a könyveit elolvassuk, tetszik, de annyira nem ragad meg mélyen az emberben. Vannak olyanok is, akik képesek az ember szívéhez írni, érzéseket tudnak kiváltani belőle. Nos, Ludányi Bettina pontosan ezt tette, a szívemhez írt és megkedveltette velem ezt a műfajt. Nos, nem csak az enyémet, a fent látható képen osztálytársam is a bűvkörébe esett, hisz róla azt kell tudni, hogy nem szeret olvasni, de úgy látszik az író mégis felkeltette a figyelmét. :D 


Összességében: 
Kerek történet, rengeteg tanulságot lehet kiszűrni belőle, ki melyiket fogadja meg, az már az ő dolga. :D Ajánlom azoknak az embereknek akik szeretik a pszicho - thillert, nem vetik meg a csavarokat és azt sem, ha még sem úgy alakulnak a dolgok ahogy az ő fejükben összeállt, és örülnek annak, ha megtudják őket lepni újabb és újabb fordulatokkal. 



Kedvenc idézetek:


- Nincs veled semmi baj. Csak jött egy isten, aki a hatalmas... khm... varázspálcájával érzéseket csiholt beléd. - Pajkosan felvonta a szemöldökét.



- A nővéred már nem létezik ebben a világban, de akit szerettél az örökre a részed marad. - Roberto rám emelte zavart pillantását. - Ezért a nővéred örökké élni fog, amíg emlékszel rá. Mégpedig itt. -Áthajoltam a pulton, és az ujjammal megböktem a mellkasát a szíve helyén. - Mindig ott lesz veled, amíg emlékszel. Így válnak az elvesztett szeretteink halhatatlanná. 



Végig rosszul értelmeztem a bátorság és az erő fogalmát. Nem az tesz minket erősebbé, hogy még akkor is harcolunk, amikor már elfáradtunk, hanem amikor elfogadjuk a felénk nyújtott segítő kezet, és vagyunk elég bátrak megbízni benne. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése